След срива на глобалната търговия през миналата година, в момента компаниите за морски транспорт се оказват претоварени и затруднени да отговорят на пика в търсенето. Това коментира главният изпълнителен директор на лидера в този сегмент - Maersk.

Въпреки че дружеството не успя да постигне заложените си за четвъртото тримесечие цели, очакванията за 2021 година са повече от обнадждаващи.

По думите на Сорен Скоу след 15% срив в обема на доставките през второто тримесечие, в края на 2020 година секторът отчита остър пик в бизнеса, особено заради засилено търсене от страна на САЩ и Европа.

"Това причини значителни затруднения заради липсата на капацитет и достатъчно контейнери. Този фактор от своя страна повиши тарифите за товарните превози", обяснява Скоу.

Ръководителят на Maersk посочва, че към момента отново всички контейнери на компанията се използват и тя работи с пълен капацитет.

"Опитваме се да се справим с нарасналото търсене, което е абсолютно безпрецедентно. Повишеното търсене се дължи, както на по-голямото потребление, но и на повишения интерес от страна на производството", казва още Скоу.