Столицата на България е станал значително по-скъп град за живеене само в рамките на една година. Това сочат данните от световната класация за разходите за живот на глобалната консултантска компания Mercer. За периода от 2020-а до 2021-а година, София се е изкачила с цели 15 места - от 180-о до 165-о място. 

Средната заплата в София официално мина 2000 лева

Средната заплата в София официално мина 2000 лева

Кои са останалите градове с най-високи заплати у нас?

Това означава, че за периода от една година е поскъпнало почти всичко - цени на наеми, на жилища, транспорт, на различни учебни такси, на хранителни продукти и на битови сметки

Тоест, увеличили са се всички разходи за живот. Българската столицата става все по-скъпо място за живеене и поради факта, че почти целия бизнес е съсредоточен в нея.

Годишният доклад класира 209 града въз основа на основни разходи за живот, включително жилище, транспорт, храна и развлечения, като Ню Йорк е използван като база за сравнение.

Повече от половината от 10-те най-скъпи градове през тази година се намират в Азия. Токио и Цюрих падат с по едно място на съответно четвърто и пето място, а Шанхай се класира на шесто - с едно място по-нагоре от миналата година. Сингапур се премесва от пето на седмо място.

За 12 години България изпадна с 15 места в световната класация за конкурентоспособност

За 12 години България изпадна с 15 места в световната класация за конкурентоспособност

Страната ни се нареди на 53-то място сред 64 страни в Годишника на световната конкурентоспособност за 2021 г.

Топ 10 на най-скъпите градове завършва с Женева на осма позиция, Пекин на девета и Берн на десета позиция

Столицата на Туркменистан - Ашхабад, е най-скъпият град за живеене в света тази година. На другия край на класацията се намира Бишкек - столицата на Киргизстан, който пък е най-евтиния за живеене. Следват Лусака в Замбия и Тбилиси в Грузия.

Пандемията е допринесла за поскъпването на живота

"Пандемията, освен, че донякъде е "виновна" за поскъпването на цените в много градове по света, е добавила изцяло нов слой на сложност, както и дългосрочни последици за хората. Както финаносви, така и такива, свързани със здравето и безопасността им", коментира Иля Бонич, който е президент и ръководител на стратегията на Mercer.

Лондон оглави класацията за най-добрите градове за живот в света

Европейската столица, оглавила класацията за най-добрите градове за живот света

За пета поредна година

                           Ето и ТОП 10 на най-скъпите за живот градове в света към месец юни 2021-ва година:

1. Ашхабад (Туркменистан)

2. Хонконг (Китай)

3. Бейрут (Ливан)

4. Токио (Япония)

5. Цюрих (Швейцария)

6. Шанхай (Китай)

7. Сингапур

8. Женева (Швейцария)

9. Пекин (Китай)

10. Берн (Швейцария)