Лондон оглави класацията за най-добрите градове за посещения на туристи и за живот - The World Best Cities 2021 за пета поредна година. "Столицата на столиците", както го наричат в класацията все още царува сред 100-те включени в анализа градове. Той е заслужил първото си място главно заради доброто качество на въздуха, многото открити пространства, пейзажи, както и със своята силна реклама.

Градовете се оценява в няколко категории. Ключовите фактори в тях са качество на естествената и застроена среда, безопасност, среден брой слънчеви дни, качеството на парковете и дейности на открито, музеи, свързаност и други. Тази година в класацията е взет предвид броят на инфектираните с Covid-19, както и икономическите последици от пандемията, срива в хотелиерството и туризма като цяло.

Човешкият капитал често е най-ценният ресурс на града, пише в анализа. "За да оценим относителната сила на човешкия капитал от един град разглеждаме разнообразието на населението на града - нещо, което е от голямо значение когато става въпрос за привличане на таланти."

От съществено значение в класацията са и фактори като процент на населението с бакалавърска или по-висока степен на образование, местните университети, доходите на гражданите и стандарта на живот на населението, нивото на безработицата и още редица фактори. В класацията са взети предвид и рецензии и коментари в социалните мрежи Facebook, Instagram, както и в Google.

На второ място в класацията е Ню Йорк. "Сърцето на Америка" беше пречупено от пандемията и трябва да извърви дълъг път към възстановяване, пише в доклада. През последното десетилетие Ню Йорк се радваше на шеметно увеличение на туристите в града и 64,2 милиона посетители бяха регистрирани миналата година, което е рекорд.

Кои са най-скъпите градове за живот за емигранти през 2020-а?

Кои са най-скъпите градове за живот за емигранти през 2020-а?

Разходите за живот в големите европейски градове са се увеличили през последните 12 месеца, сочи проучване

В топ 5 са още Париж, Москва и Токио. Сред европейските градове в класацията се нареждат още Барселона (8), Мадрид (10), Рим (11), Амстердам (17), Берлин (18), Прага (19), Мюнхен (28), Милано (29), Виена (32), Цюрих (36), Валенсия (69), Варшава (71), Лион (74), Дюселдорф (93) и други.

От съседните ни държави в класацията попадат Румъния с Букурещ, който е класиран на 91-а позиция. Букурещ дебютира в топ 100 през 2020 г., най-вече благодарение на равенство на доходите в града, процъфтяващата технологична индустрия в Източна Европа, като привличането на гиганти като като Amazon, Adobe, Microsoft, IBM и Oracle. Стандартът на живот също е висок и повечето млади хора са привлечени от това, пише в доклада.

Атина е на 79-о място заради инвестициите на големи технологични гиганти в града, големият брой туристи, които се завръщат и емблематичните музеи.

На 21-о място е Истанбул - единственият голям град, разположен на два континента с несравнима комбинация от Изтока и Запада.

Четири от най-скъпите градове за живот в света се намират в Европа

Четири от най-скъпите градове за живот в света се намират в Европа

Това показва годишната класация за разходите на живот на Economist Intelligence Unit

Топ десет:

1. Лондон 

2. Ню Йорк 

3. Париж 

4. Москва 

5. Токио 

6. Дубай

7. Сингапур 

8. Барселона 

9. Лос Анджелис 

10. Мадрид