Хонконг е най-скъпото място за живот на чужденци. Там чаша кафе струва средно 5 долара, а членска карта за ползване на фитнес на година може да надхвърли 1360 долара. Извън Хонконг останалите два града, които са най-неизгодни за емигрантите, са Токио и Ню Йорк.

Това показва тазгодишното издание на изследването Cost of Living на организацията ECA International. То отразява разходите за живот в различни части на света, като сравнява стойността на кошница от различни стоки и услуги в общо над 480 места по света.

"Хонконг е най-скъпото място за живот в чужбина за служителите независимо от негативния икономически ефект на пандемията", посочва Лий Кун, който е регионален директор на ECA International в Азия. По неговите думи основната причина градът да се задържа на първата позиция в класацията са високите разходи за жилище.

През последните 12 години най-значително повишение на разходите за живот за емигрантите има при градовете в Австралия. Сидни се нарежда сред топ 50 в класацията през тази година. "Австралийският долар остава силен през тази година, което направи стоките по-скъпи за хората, идващи от чужбина през последната година", обяснява Кун.

Същото може да се каже и за европейските дестинации в класацията, при които също има ръст на разходите основно заради добре представящите се евро и британски паунд. В топ 10 на най-скъпите места за живот влизат два швейцарски града - Женева и Цюрих, като там място намира и Лондон.

"Еврото и паундът се възстановиха през тази година, като разходите за живот също се повишиха за емигрантите в страните от региона. Ефектът на Брезкит, който беше особено силен през 2019 година, утихна през по-голямата част от 2020 година", казва Лий Кун и допълва:

"Тези фактори подкрепиха много от големите европейки градове в класацията, като Лондон застава на 6-то място като най-скъпата дестинация за живот в света. Париж е с 10 места нагоре до 29-та позиция, Виена и Мюнхен влизат в топ 50".

Снимка 509884