Трите най-скъпи градове за живот в света са Хонконг, Цюрих и Париж, според годишната класация за разходите за живот на Economist Intelligence Unit.

Миналогодишните два града, присъстващи в от топ три Сингапур и Осака падат надолу в списъка.

Европа

Градовете в Америка, Африка и Източна Европа стават по-назад от миналата година, докато градовете в Западна Европа остават по-скъпи.

В Западна Европа са четири от десетте най-скъпи градове в индекса, като Цюрих и Париж заемат заедно първо място. Женева и Копенхаген са съответно седми и девети подред.

Според доклада цените в Сингапур са паднали заради изселването на чуждестранни работници поради пандемията Covid-19. Повечето китайски градове са се покачили в класацията, на фона на напрежението между САЩ и Китай, което тласка цените.

Индекс на разходите за живот на EIU сравнява цените на 138 стоки и услуги в около 130 големи града през септември.

Като цяло в цените няма драстични разлики, но в доклада се казва, че цените на основните стоки са по-устойчиви от тези на несъществени стоки.

Логистичните затруднения засегнаха и цените, като недостигът на стоки като тоалетна хартия и тестени изделия влияе на цените в някои категории.

От десетте категории, обхванати от доклада, тютюнът и развлеченията отбелязаха най-голямо увеличение, докато цените на облеклото съответно най-голям спад. По отношение на потребителските стоки се наблюдава рязко увеличение на цените на компютрите, докато цените на дрехите са спаднали.

"По традиция азиатските градове доминираха в класацията през последните години, но пандемията размести градовете", каза Упасана Дът, ръководител на изследването на EIU.

Бангкок също пада на двадесет места и сега е класиран на 46-то място.

Докладът на EIU е с акцент върху към мигрантите, като данните, използвани от мултинационалните компании, са основа за изчисленията на разходите за командировки за емигранти.

Повечето китайски градове са се покачили в класацията, благодарение на американско-китайската технологична война, която тества устойчивостта на веригите за доставки и повишава потребителските цени.

Най-големият ръст на цените е в иранската столица Техеран, която се премести с 27 места нагоре в класацията поради санкциите на САЩ, които повлияха на предлагането на стоки.

Какво да очакваме през 2021-а

"Въпреки че ще зависи от хода на пандемията, очакваме много от горепосочените ценови тенденции да продължат и през 2021 г. Тъй като глобалната икономика е малко вероятно да се върне на предпандемичните нива до 2022 г., разходите ще останат ограничени, а цените под натиск", се казва в прогнозата на анализаторите.