Месечна заплата от 2000 лева, възможност за работа от вкъщи и повече свободно време. Тези неща искат столичаните, които са си търсили работа от началото на тази година до момента. Това показват данни на Агенцията по заетостта, цитирани от 24 часа. Впрочем, подобни са изискванията на все повече хора от Европейския съюз.

Защо близо 50% от служителите в Европа и САЩ планират да напуснат работата си скоро?

Защо близо 50% от служителите в Европа и САЩ планират да напуснат работата си скоро?

За сравнение, в периода преди пандемията - процентът е бил едва 21 на сто

В следващите 5 години в България ще се търсят 10 000 IT специалисти

Очаквано, у нас едни от най-добре платените наемни професии остават тези на IT специалистите. Най-добре платените от тях са аналитиците на база данни - те получават над 9000 лева. Следващите най-добре платени оферти са за ръководители или мениджъри на отдел, като работодателите плащат над 7600 лева за тези длъжности.

5000 лева е стартовото възнаграждение за координаторите. За програмистите средните заплати са около 4000 лева на месец.

Средната заплата в столицата според последните данни е в размер на 2068 лева

И въпреки пандемията, тя продължава да расте. През януари е била 1976 лева, а през февруари - 1922 лева. Безработицата в столицата през юли е била едва 1,7%, докато в страната е 5,2%.

През първите 6 месеца на годината в бюрата по труда в столицата са имали регистрация и са търсили работа среднодневно 15 955 души. През лятото те се свиват до малко над 11 000. През първите 7 месеца на годината четирите софийски бюра по труда са помогнали на 15 764 безработни, заети, учащи и пенсионери да открият своето ново работно място.

Свободните офиси в София не са били толкова много от 2015 година

Свободните офиси в София не са били толкова много от 2015 година

Строят се още 234 хил. кв. м

От тях 20,1% са започнали работа в сектора на търговията, 18,3% - в преработвателната промишленост, 8,3% - в хотелиерството и ресторантьорството, 7,2% - в административните и спомагателните дейности и 5,6% - в строителство.

Най-много работни позиции има за охранители, помощници в ресторанти и оператори в кол центрове

По отношение на резултатите от анкетното проучване при регистрацията в столичните бюра по труда за периода 13 март 2020 г. - 31 юли 2021 г. - 16 500 софиянци са заявили, че са загубили работата си заради пандемията.

Според данните на Агенцията по заетостта от 15 септември, равнището на регистрираната безработица в страната продължава да се понижава, като достигна нова рекордно ниска стойност от 4.9%.

Най-търсените от бизнеса професии през месец август са преподаватели; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци, машиностроители; чистачи и помощници.

България изпреварва Словакия по покупателна способност на средната заплата

Със средна българска заплата се купуват повече стоки, отколкото със средна словашка

Данните са от нов анализ