България е страната с най-ниски доходи в ЕС, но, изглежда, това не означава, че е и най-бедна. Поне що се отнася до това какво може да бъде купено с една средна заплата.

Според последните статистически данни, не България, а Словакия е последна в Европейския съюз по покупателна способност на средната заплата, съобщи местната информационна агенция ТАСР, цитирана от българската БТА.

Тя цитира анализ, направен от словашката Асоциация на социално-икономическите анализатори. Според него със средната заплата в Словакия може да се купят по-малко стоки и услуги, отколкото с тези в Турция, България и Румъния.

Колко литра гориво можем да купим с една средна заплата в България?

Колко литра гориво можем да купим с една средна заплата в България?

Къде по света цените на горивата са най-високи и къде най-ниски?

По последни данни на статистическата служба на ЕС Евростат Словакия също е на последно място в съюза по паритет на покупателната способност на средната заплата.

"Въпреки че (тази оценка) изглежда като шега, тя по същество е вярна, защото сравняването на средните заплати като номинални стойности е неподходящо, тъй като ценовите равнища (в отделните държави) не са сравними", коментира анализаторът от словашката асоциация Ян Кошч.

Той отбеляза, че по паритет на покупателната способност средната заплата в Словакия е под една трета от тази в Германия и по-малка от половината от онези в Ирландия, Испания и Италия. С една средна заплата в Словения, Унгария, Полша, Чехия и дори Румъния може да се купи с над една трета повече, отколкото с тази в Словакия. "Даже българите и латвийците със средна заплата може да купят малко повече", добави Кошч.