Публикуваме коментар на американския милиардер и финансист Джордж Сорос, поместен в британския вестник Daily Mail, относно започващите днес преговори между Великобритания и Брюксел за излизането на страната от Европейския съюз. Преводът е на Money.bg.

Реалната ситуация в икономиката започна да застига обикновените хора и да убива фалшивите им надежди. Те повярваха в обещанията във вестниците, че Brexit няма да навреди на стандарта им на живот - и продължиха да го поддържат чрез кредити.

За кратък период от време това подейства, защото потреблението на домакинствата стимулираше икономиката. Но моментът на истината наближава все по-бързо. Последните данни, публикувани от Bank of England, показват, че ръстът на заплатите не може да следва темпото на увеличаващата се инфлация и реалните доходи намаляват.

Когато тази тенденция продължи в следващите няколко месеца, хората ще осъзнаят, че жизненият им стандарт намалява и те ще трябва да започнат да харчат по-малко. Както и че вече са свръхзадлъжнели и ще трябва да започнат да изплащат заемите си.

Това, от своя страна, ще намали потреблението, което подтисне още повече икономиката. И още нещо: Bank of England направи грешката, която направи всяко домакинство: подцени важността на инфлацията.

Така бързо доближаваме до повратната точка, която характеризира всички процеси на една неустойчива икономика.

Факт е, че Brexit бе предложение, от което всички губят - и Великобритания, и Европейският съюз. То не може да бъде обърнато, но хората могат да променят мнението си. И, изглежда, това вече се случва.

Опитът на Тереза Мей да засили позициите си по време на преговорите, като свика предсрочни избори, се обърна срещу нея: тя загуби своето мнозинство в парламента.

Основната причина бе фаталната грешка с "данък деменция", което обиди ядрото от избиратели на партията: възрастните хора.

Не малко значение обаче имаше и по-голямото участие на младите хора. Те гласуваха за лейбъристите като знак на протест, а не защото искаха да се присъединят към синдикат или да подкрепят Джереми Корбин (макар че той се представи впечатляващо).

Тяхното виждане за свободния пазар е абсолютно противоположно на това на Тереза Мей. Младите британци искат да си намеря добре платени работни места - без значение дали са във Великобритания или някъде другаде. От тази гледна точка вижданията им съвпадат с тези на Лондон.

И ако Тереза Мей иска да остане на власт, тя трябва да промени своя подход. Вече има знаци, че тя е готова на подобна стъпка.

Ако влезе в започващите в понеделник преговори с дух на отстъпчивост, тя би могла да постигне споразумение с Европейския съюз по техния дневен ред и да се съгласи Великобритания да продължи като член на единния пазар за достатъчно дълго време, в което да бъде свършена юридическата работа.

Това ще бъде голямо облекчение за ЕС, защото ще отдалечи зловещия ден, в който отсъствието на Великобритания ще създаде огромна дупка в бюджета. Това споразумение ще е печелившо и за двете страни.

Само по този начин тя може да се надява, че ще успее да убеди парламента да прокара законите, които трябва да влязат в сила. И може да се надява да компенсира греховете на торите в Кенсингтън и Grenfell Tower.

И след това ще може да продължи да води правителство на малцинството, защото никой не би искал да застане на нейно място. И има знаци, че тя е готова и на това.

Процесът по развода ще отнеме поне пет години и през това време може да има нови избори. И ако всичко мине добре, двете странни може да искат да се оженят отново - още преди да се се развели.