Германската икономика през първото тримесечие на 2021 г., отчитайки сезонните фактори, се е свила с 1,8%. в сравнение с предходните три месеца. Това показват окончателните данни на Федералната статистическа агенция на Германия (Destatis).

Преди това предварителната оценка на агенцията сочеше, че брутният вътрешен продукт на страната е спаднал с 1,7% през последното тримесечие. Експертите не очакваха преразглеждане на показателя, съобщава Trading Economics.

На годишна база БВП на Германия намалява с 3,1% (предварителна оценка - спад от 3%). Не се очакваше преразглеждане на предварителната оценка.

След известно възстановяване през втората половина на 2020 г. икономиката на страната се върна в рецесия по-рано тази година на фона на кризата, причинена от пандемията COVID-19, отбелязват от Destatis.

"Постоянните и донякъде засилени мерки за ограничаване на пандемията от коронавируса са засегнали особено потреблението на домакинствата", се казва в прессъобщението на агенцията.

Потребителските разходи в Германия през януари-март са спаднали с 5,4% на тримесечна база, бизнес инвестициите в оборудване са намалели с 0,2%.

В същото време инвестициите в строителния сектор са нараснали с 1,1%, а държавните разходи - с 0,2%.

Увеличава се и обемът на външната търговия на страната през отчетния период. Вносът на стоки и услуги е скочил с 3,8% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, а износът - с 1,8%.

През периода октомври-декември 2020 г. германската икономика е нараснала с 0,5% в сравнение с предходното тримесечие. На годишна база обаче през последното тримесечие на миналата година спадът на БВП е 3,3%.

Германската икономика е загубила около 300 милиарда евро на фона на кризата, причинена от пандемията, и ще отнеме години, за да се елиминират икономическите щети, показват данни на Института за германска икономика (IW) в Кьолн.