Тъй като случаите на новия коронавирус извън Китай се увеличават, световните здравни служители заявиха, че други страни трябва да започнат подготовка за епидемични огнища на COVID-19, за да може вирусът да не преминава техните граници.

"Време е да направим всичко, което бихме направили при подготовката за пандемия. Но за обявяването на нещо като пандемия е твърде рано. Все още се опитваме да избегнем това", коментира д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни здравни ситуации на СЗО.

Милиони компании в Китай са в опасност от фалит

Милиони компании в Китай са в опасност от фалит

Търговската война, войната срещу дълговете, а сега и коронавирусът затрудняват съществуването на малкия и среден бизнес

През изминалата седмица вирусът се разпространи значително извън Китай. В Италия са заразени вече над 220 души, а поне седем са загинали, което прави страната най-сериозното огнище на заразата в Европа. Южна Корея потвърди още 231 случая, което довежда общият брой в страната до над 830. Здравните служители в Иран потвърдиха общо 61 случаи, като вече са регистрирани и 12 са смъртни случаи в страната.

Локализираните огнища извън Китай предизвикват безпокойство сред специалистите по инфекциозни заболявания и учените, че вирусът везе се превръща в пандемия. Служители на СЗО обаче засега отказват да обявят това.

"Пандемията е концепция, при която съществува убеждението, че цялото население на света вероятно ще бъде изложено на тази инфекция", каза още Райън.

Здравни служители все още не знаят как точно се разпространява COVID-19, но според някои вълната "противоречи на логиката на пандемията", зарази намаляването на новите регистрирани случаи в Китай.

Най-богатите региони на Италия са блокирани заради коронавируса

Най-богатите региони на Италия са блокирани заради коронавируса

И Италия тръгна стремглаво към рецесия

Екип на СЗО завърши изследователска екскурзия до няколко провинции в Китай, включително епицентъра на огнището Ухан. На база констатациите на екипа генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че заразата е "достигнала връх между 23 януари и 2 февруари и оттогава случаите намаляват постоянно, което е и добра новина за пазарите. По думите му все пак се наблюдава ускоряване на случаите - например в Южна Корея и Италия. Затова изводите може и да са прибързани и наблюденията трябва да продължат.

В световен мащаб епидемията вече е заразила над 79 000 души, а жертвите досега са вече поне 2 600 души.

"Ако сега не използваме думата "пандемия", то със сигурност ще започнем да я използваме в следващите дни или седмици", коментира специалистът по инфекциозни болести и професор от Университета в Торонто Исаак Богоч. Според него данните в Китай наистина показват пик и спад, но има и съмнения относно надеждността на тези данни.

В неделя китайският президент Си Цзинпин нарече огнището главна спешна ситуация в областта на общественото здраве. Заразата се характеризирала с най-бързата вълна на разпространение, широк спектър от инфекции и най-трудна превенция и контрол в Китай.

Извън Китай вече има 2 080 случая в 28 страни, включително 23 смъртни случая, посочват от СЗО. Предстои държави като Италия, Иран и Южна Корея да бъдат изследвани по-обстойно заради внезапния ръст на случаите.

Този ​​вирус има пандемичен потенциал, но сега не е моментът да се съсредоточаваме върху това каква дума да използваме, това няма да предотврати разпространението на инфекцията, нито ще спаси човешки животи днес, допълни Гебрейесус.

Коронавирусът започна да затваря заводи и в Южна Корея

Коронавирусът започна да затваря заводи и в Южна Корея

Сред засегнатите са Samsung, Seojin Industrial и Hyundai