Фючърсите на природния газ в Европа скочиха, след като стана ясно за открит теч на тръбопровод в Балтийския регион. Това предизвика опасения за сигурността на инфраструктурата на фона на идващата зима. Бенчмаркът се повиши с 8,6%, за да се търгува над 40 евро за мегаватчас в понеделник.

Изтичането беше открито през нощта в подводен тръбопровод, свързващ финландската и естонската мрежи, които бяха затворени, докато се разбере какъв е проблемът, пише Bloomberg.

Тръбопроводът, засегнат от теча, свързва новия плаващ терминал за внос на втечнен природен газ във Финландия с Естония. Балтийският регион е много зависим от втечнения природен газ след съкращаването на покупките на газ от руски тръбопроводи.

С навлизането на отоплителния сезон регионът става по-уязвим от прекъсвания на доставките, а е изправен и пред потенциални рискове от продължителна поддръжка и стачки в Австралия, която е основен износител на LNG.

Цените на газа последваха и цените на суровия петрол, които скочиха след смъртоносната атака срещу Израел през уикенда. Много е вероятно напрежението в Близкия изток да продължи. Израелски газ се доставя в Египет, където има две съоръжения за производство на LNG, които изпращат част от количествата в Европа.

Нидерландия спря добива от най-голямото находище на природен газ в Европа

Нидерландия спря добива от най-голямото находище на природен газ в Европа

Правителството планира да приеме закон за затваряне на всички

Газът не е от голямо значение за енергийните доставки на Финландия, като представлява 3,5% от енергийния микс на скандинавската страна през първата половина на тази година.

През предния месец газът в Нидерландия поскъпна със 7,6% до 41,15 евро за мегаватчас.