Американският производител на електрически автомобили Tesla иска да навлезе на турския пазар, заяви министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

"Tesla е една от автомобилните марки на бъдещето в автомобилната индустрия. В момента се опитва да разшири влиянието си по целия свят. Това е една от най-големите компании в Китай и се опитва да навлезе на европейския пазар със своята фабрика в Германия. Иска също да навлезе и на турския пазар", заяви Варанк.

"Навлизането на зарядни станции на турския пазар е в ход. Процесът отне малко повече време, заради вътрешни оценки на компанията", обясни министърът.

Той заяви още, че целта им е да привлекат инвестициите на Tesla в технологиите в Турция. "Турция има много сериозна система от стимули, особено по отношение на инвестиции и научноизследователска и развойна дейност", казва Варанк, цитиран от изданието Daily Sabah.

Министърът добави, че Турция кани световни марки от цял ​​свят да навлязат на пазара там. "Каним всички компании в различни сектори, както и в автомобилната индустрия, да инвестират в Турция. Западните страни търсят различни доставчици. Страната ни е една от най-важните алтернативи."

Министърът подчерта, че работата на страната с Tesla не се ограничава само до автомобилната индустрия. Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск за първи път е дошъл в Турция, като посещението му било свързано със SpaceX. Турция е изстреляла своите сателити в космоса чрез SpaceX и страната е един от първите клиенти на SpaceX.