През 2022 г. Европа е закупила от САЩ 2,4 пъти повече (плюс 140%) втечнен природен газ (LNG), отколкото през 2021 г., като по този начин са заменени значителни количества тръбопроводен газ от Русия. По-конкретно, през миналата година САЩ са доставили на Европа като цяло 51,5 милиона тона синьо гориво, заемайки 42,7% от пазара на континента, и така станаха основният износител на LNG за региона. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на данни на VYGON Consulting.

Като втори по големина доставчик на синьо гориво за Европа, консултантската компания определя Катар, който през миналата година е увеличил износа си с 19,5% до 18,4 милиона тона. Русия през миналата година отива на трето място по износ на LNG за Европа, с доставки от 15,8 милиона тона (плюс 19,7% на годишна база). Общо посочените три държави, са реализирали през 2022 г. повече от 75% от доставките на LNG за Европа.

Пренасочва ли се американският втечнен газ от Европа към Азия

Пренасочва ли се американският втечнен газ от Европа към Азия

Цената на фючърсите за газ на хъба TTF в Холандия, е намаляла наполовина за последните шест седмици

Други доставчици на втечнен газ за Европа през миналата година са Алжир и Нигерия, които обаче са намалили износа си през 2022 г. съответно до 9 и 8,3 милиона тона. Тези страни общо през 2022 г. заемат 14,3% от европейския пазар. Освен това, сред по-малките износители на LNG за Европа, се очертават още още Египет (5,2 милиона тона), Тринидад и Тобаго (3 милиона тона), Норвегия (2,6 милиона тона) и други страни.

Европейският съюз през миналата година започна активно да разнообразява вноса си на природен газ чрез доставки от други държави извън Русия, за да компенсира голямото намаление на доставките на тръбопроводен газ от Русия. Вече се смята, че ЕС (почти) напълно е преодолял зависимостта от Русия при вноса на газ.

От руските горива, вносът в Европа само на втечнен газ бележи ръст през 2022 година

Вносът в Европа на само един вид руско гориво бележи ръст през 2022 година

Очакванията са за сравнително големи обеми на вноса и през тази година