Доставките на американски втечнен природен газ (LNG) за Европа намаляха в началото на 2023 г., на фона на нарастващия интерес към този вид енергоносител в Азия, съобщи S&P Global Commodity Insights.

"През януари делът на американските танкери с втечнен газ, отправящи се към Европа, (засега леко) намаля на фона на нарастващото търсене от страна на азиатските потребители, започнало малко преди премахването на карантинните ограничения в Китай.

Според последните данни, 64% от износа на LNG от САЩ от началото на януари досега е отишъл в Европа, докато през четвъртото тримесечие на 2022 г., тази цифра беше 70%", се казва в информаицята от агенцията.

Докога цените на газа в Европа ще останат сравнително ниски

Докога цените на газа в Европа ще останат сравнително ниски

Причините за силните колебания на цените на газа

"В същото време, през януари 2023 г. делът на страните от Източна Азия като Индонезия, Китай, Република Корея, Сингапур, Тайланд, Тайван и Япония, в износа на LNG от САЩ е 29%, а през 4-то тримесечие на 2022 г. е бил едва 22%", отбелязва агенцията.

По оценки на анализаторите от S&P Global Commodity Insights, причината за преразпределението на американските доставки на LNG, е понижението на цените на газа в Европа, което направи азиатските пазари по-привлекателни за износителите на втечнен газ.

По-конкретно, за последните шест седмици, цената на фючърсите за газ на хъба TTF в Холандия, е намаляла наполовина.

Дългоочакваното разширение на газохранилището "Чирен" стартира - "Булгартрансгаз" сключи договор с изпълнителя

Дългоочакваното разширение на газохранилището "Чирен" стартира - "Булгартрансгаз" сключи договор с изпълнителя

Консорциумът "Тех Енерджи Експанжън", който е избран за изпълнение на проекта, включва и "Главболгарстрой"