"Булгартрансгаз" и избраният изпълнител, спечелил поръчката за изграждане на нова компресорна и измервателна станция в подземното газохранилище "Чирен" - "Тех Енерджи Експанжън", подписаха договор, като официалната церемония се състоя на територията на съоръжението.

Договорът е на стойност от около 600 млн. лв. и се очаква строителството на тази част от разширението на проекта да приключи в рамките на две години.

Този ангажимент е поет от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и от изпълнителния директор на "Главболгарстрой" Калин Пешов, който ръководи една от водещите компании в обединението, спечелило обществената поръчка за разширяване на газохранилището.

По време на церемонията присъстваха и бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген, който в момента е президент на международния консултативен съвет към "Главболгарстрой", както и Еди Роует от фирмата, която ще достави оборудването за компресорната станция - Solar Turbines, също влизаща в консорциума. Друг доставчик на оборудване ще бъде американската Honeywell.

Цялостният проект за разширяване на ПГХ "Чирен" включва изграждането на посоченото оборудване, което бе обект на една от трите обществени поръчки, проведени за осъществяване на намерението капацитетът на хранилището да нарасне от 550 млн. куб. м в момента, на 1 млрд. куб м в рамките на следващите около две години. Други две обществени поръчки предвиждат изграждането на нови 13 сондажа, както и тръбопровод до близкото село Бутан.

По думите на Гюнтер Ферхойген, цитиран от БТА, в последната година сме видели как енергийните достави и инфраструктура могат да се превърнат в политическо оръжие. Бившият еврокомисар, който отговаряше за разширяването на ЕС, когато България беше кандидат-член, посочи още, че природният газ ще има основно значение през следващите 2-3 десетилетия в процеса на енергийна трансформация. 

Към момента компресорната станция в газохранилището в Чирен се състои от 8 бутално-компресорни агрегата, които са поетапно въвеждани през 70-те и 80-те години на миналия век. С въвеждането на новата компресорна станция в експлоатация, старото оборудване, което в момента се обслужва трудно, ще бъде заменено, каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз".

Предвижда се след края на проекта, освен газохранилището да има по-голям капацитет, да се повиши и възможността за добив и нагнетяване на природен газ от настоящите 3-4 млн. куб. м на ден, до около 8-10 млн. куб. м на ден. Освен това ще бъде възможно чрез новите компресори в Чирен, да бъде нагнетяван и изпомпван природен газ целогодишно, а не както е сега - на сезони.

Газохранилището "Чирен" ще бъде разширено с финансиране от 78 милиона евро

Газохранилището "Чирен" ще бъде разширено с финансиране от 78 милиона евро

"Булгартрансгаз" подписа грантово споразумение за необходимите средства