След като достигна последния си пик от 3771 долара за тон непосредствено след Голямата рецесия от 2009 г., какаото първоначално поевтиня ударно, като цената му започна по-трайно да се покачва едва през последните шест години. Тази тенденция обаче може да се обърне отново, при това скоро.

Причината е, че Световната организация за какаото разкри гигантско свръхпредлагане в настоящия сезон, който приключва в края на септември тази година. По-конкретно, от институцията предвиждат то да достигне 100 хил. тона, след като през миналия сезон беше от "само" 19 хил. тона.

"Свиването на търсенето на какаото може да се дължи на понижаването на потреблението, тъй като много ресторанти, курорти, кина, концертни зали и други форми на развлечение са затворени или изправени пред ограничения на посетителите", посочват от Zero Hedge.

Тази тенденция ще продължи да се наблюдава и през тази година, тъй като все още не е ясно кога големи части на света ще отворят отново. Авиоиндустрията прогнозира, че ще са ѝ необходими години, за да се върне на нивата си от 2019 г., като вероятно затрудненията и строгите регулации пред въздушния транспорт ще останат в сила.

"По отношение на абсолютно силното възстановяване през следващите няколко тримесечия, това все още е силно да се каже", посочи председателят на Асоциацията за какаото на Азия Алвин Лий. "Второто полугодие може да е по-силно от първото, заради комбинацията от увеличаване на търсенето и презапасяването."