Цените на петрола се понижиха умерено в понеделник сутринта след скок миналата седмица, последвал решението на страни от ОПЕК +, включително Саудитска Арабия и Русия, да намалят допълнително добива.

В петък фондовите борси в САЩ и Европа бяха затворени заради Великденските празници.

Днес , към 9:10 часа българско време цената на юнските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е 84,69 долара за барел, което е с 0,42 долара по-ниско от края на предишната сесия. В четвъртък тези договори поскъпнаха с $0,13 (0,2%) до $85,12 за барел.

Цената на майските фючърсите за американския петрол WTI за май при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време падна с $0,38 , до $80,32 за барел. В резултат на предходната сесия стойността на тези контракти се увеличи с $0,09 (0,1%) до $80,7 за барел.

В хода на търговията през по- късата минала борсова седмица Brent поскъпна с 6,6%, а WTI - с почти 6,7%.

Вниманието на пазара тази седмица е насочено към месечните прегледи на ОПЕК и Международната агенция по енергетика (МАЕ) за пазара на петрол, както и към данните от Министерството на енергетиката на САЩ за енергийните запаси в страната.

Миналата седмица Министерството на енергетиката на САЩ съобщи за намаляване на стоковите резерви както от нефт и бензин, така и от дестилати в Щатите.

"Икономическата статистика ще бъде ключова за петролния пазар тази седмица", каза Чару Чанана, анализатор в Saxo Capital Markets Pte.

Неотдавнашното решение за намаляване на производството от редица страни участващи в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+ "отчасти имаше за цел да изтласка късите продавачи от пазара на петрол и цените на петрола сега може по-добре да отразяват основите на пазара", цитира Bloomberg думите на експерта.