Цените на петрол в четвъртък сутринта са слабо подвижни, макар леко да се покачват след вчерашното значително понижение. Седмичното понижение на запасите от суровината в САЩ подкрепя котировките, но нарастването на добива в страната действа в обратна посока върху петролните пазари.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпват до $61,36 за барел. Американският еталон WTI се търгува около $56 за барел.

В сряда цените на петрола от тези еталонни световни марки спадна съществено: при Brent с $1,64 (2,61%), до $61,22 за барел, а на WTI - с $1,66 (2,88%), до $55,96 за барел.

Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 5,6 милиона барела, до общ обем от 448,1 милиона барела, съобщи Управлението за енергийна информация (EIA).

В същото време запасите от бензин са нараснали с 6,78 милиона барела до 220,88 милиона. Това може да означава, че преработвателните заводи могат в близко време да намалят производството си и съответно покупките на суров петрол, коментират анализатори, цитирани от Reuters.

Освен това, по данни на енергийното министерство, добивът на суровината в САЩ през миналата седмица е нараснал 25 хиляди барела, до 9,71 милиона барела на денонощие.

Тази тенденция остава основното противодействие на усилията на участниците в пакта ОПЕК+ да намалят голямото предлагане и стабилизират петролния пазар. Някои наблюдатели даже се съмняват, че наистина върви процес на балансиране на търсенето и предлагането, въпреки твърденията на ОПЕК.