Цените на петрола се покачват в понеделник сутринта след значителен спад през последната седмица.

Към 9:10 часа българско време мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се покачиха с $1,41 до $79,98 за барел. В петък цената на тези контракти падна с $0,12 (0,2%) до $78,57 за барел.

В същото време февруарските фючърси за американския еталон WTI поскъпнаха при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса с $1,49 - до $75,25 за барел.

През изминалата седмица Brent поевтиня с 8,5%, а WTI - с 8,1%.

Търговците оценяват перспективите за търсенето на петрол в Китай, където случаите на COVID-19 се увеличиха след премахването на карантинните ограничения. Освен това страховете от спад в световната икономика остават в контекста на продължаващото затягане на паричната политика от страна на най-големите централни банки в света.

Натискът върху петролния пазар миналата седмица беше оказан от укрепването на щатския долар, по-ниските цени на природния газ, както и рисковете от рецесия в света, каза Трой Винсент, главен анализатор в DTN.

"Топлото време и падащите цени на газа намаляват очакванията, че потребителите ще преминат от газ към петрол тази зима", каза той пред MarketWatch. "Въпреки това, остава сериозна несигурност относно момента на връщане на икономиката на Китай към нормална дейност."