Цените на петрола продължават да се понижават и в понеделник, 2 ноември, след като през последния месец регистрираха силен спад.

През октомври американския еталон WTI е поевтинял с 11%, най-високият спад от март, докато европейският сорт Brent е загубил 8,5% от цената си, показват данните на Dow Jones Market Data.

Цената на януарските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,20 ч. българско време) е $36,56 за барел, което е $1,38 (-3,64%) под стойността в края на предходната сесия. В петък тези договори паднаха с $0,32 (0,8%). Декемврийските фючърси, които изтекоха в петък, загубиха $0,19 (0,5%) от стойността си.

Декемврийските фючърсите за WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време възлиза на $34,43 за барел, което е $1,36 (-3,809%) под нивото от петък. В хода на предишната сесия тези контракти поевтиняха с $ 0,38 (1,1%) - до най-ниското ниво от 1 юни.

Спадът в цените на петрола миналия месец се дължи на опасенията относно търсенето на фона на затягане на карантинните мерки в най-големите икономики на Европа - Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания.

Анализаторът от ING Уорън Патерсън отбеляза, че потреблението на петрол във Франция, Германия и Обединеното кралство е около 6 милиона барела на ден или приблизително 6% от глобалното потребление.

"Затягането на карантинните мерки на тези ключови пазари ще има значително въздействие върху глобалното търсене на петрол", каза Патерсън пред S&P Global Platts.

Междувременно добивът на суровината в Либия, който вече е достигнал 800 хил. барела дневно, в началото на 2021 г. ще нарасне до 1,3 милиона барела, заяви ръководителят на Либийската национална петролна корпорация (NOC) Мустафа Санала, цитиран от Bloomberg. В началото на септември страната произвеждаше по-малко от 100 хил. барела на ден.

Според ръководителя на NOC, компанията планира да увеличи производството до 1,6 милиона барела на ден до края на следващата година. Приблизително същото ниво на добив се наблюдава преди началото на либийската гражданска война през 2011 г.

Търговците очакват и резултата от президентските избори в САЩ на 3 ноември. Според Уорън Патерсън победата на демократичния кандидат Джо Байдън ще увеличи натиска върху петролния пазар.

"Ако той отмени санкциите срещу Иран, можем да наблюдаваме увеличение на доставките на пазара с 1,5-2 милиона барела на ден", каза експертът.

В допълнение, данните от американската компания за услуги в сектора Baker Hughes, публикувани в петък, показват увеличение на броя на работещите петролни платформи в САЩ за шеста поредна седмица.