Петролът е малко по-скъп в сряда, търговците продължават да оценяват перспективите за глобално търсене на енергия и да наблюдават преговорите по иранската ядрена програма, което може да доведе до отмяна на санкциите срещу доставките на петрол от тази страна.

"Търсенето на петрол в САЩ и Китай продължава да се възстановява", казва анализаторът на SPI Asset Management Стивън Инес. Потенциална сделка с Иран обаче задържа петролния пазар."

Цената на юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време в сряда възлиза на 68,76 долара за барел, което е с 0,11 долара повече от края на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти нараснаха с $0,19 - до $ 68,65 за барел.

Юлските фючърси за америакнския суров петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 66,02 долара за барел, което е 0,05 долара под крайната цена във вторник. Ден по-рано стойността на тези договори се увеличи с 0,02 долара - до 66,07 долара за барел.

Следващият понеделник, 31 май, САЩ празнуват Деня на паметта, който традиционно открива автомобилния сезон, а експертите очакват, че повишената мобилност на гражданите ще доведе до увеличаване на търсенето на петрол и петролни продукти в страната.

В същото време, според Американския петролен институт (API), запасите от нефт в САЩ в навечерието на откриването на автомобилния сезон намаляват. Стоковите резерви от петрол за седмицата, приключила на 21 май, са намалели с 439 милиона барела, съобщи API.

Официалните данни за енергийните резерви в САЩ за изминалата седмица ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката по-късно в сряда. Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, прогнозират средно намаляване на запасите от петрол с 2,2 милиона барела, на бензин - със 700 хиляди барела, а на дестилатите - с 1,6 милиона барела.