Цените на петрола продължават да растат на фона на несигурността относно перспективите за европейско ембарго върху доставките на петрол от Русия, както и ситуацията в Китай, където заболеваемостта от COVID-19 намаля.

Някои страни от ЕС смятат, че е необходимо да се обмисли възможността за отлагане на забраната за внос на руски петрол, в случай че Унгария не я подкрепи, предаде Bloomberg, позовавайки се на европейски дипломати.

Международната агенция по енергетика (IEA) смята, че намаляването на доставките на руски петрол на световния пазар през втората половина на годината може да достигне 3 милиона барела на ден. Спадът в производството на петрол в Русия през април с почти 1 милион барела на ден доведе до намаляване на световните доставки със 710 000 барела на ден до 98,1 милиона барела на денонощие, отбелязва МАЕ в доклад, публикуван ден по-рано.

Цената на юлските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време в петък е $109,18 за барел, което е $1,73 по-висока от тази при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поевтиняха с $0,06 (0,1%) до $107,45 за барел.

Юнските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по $107,50 за барел, което е с $1,37 по-скъпо от крайната стойност на вчерашната сесия. Предния ден цената на тези договори се увеличи с 0,42 долара (0,4%) до 106,13 долара за барел.

Натискът върху петролния пазар се оказва от опасения, че бързото затягане на паричната политика от световните централни банки ще предизвика икономически спад и съответно намаляване на търсенето на енергийни ресурси.

"Фокусът на пазара е както върху блокирането в Китай, така и върху рисковете от спад в икономиката поради високата инфлация", каза Оле Хансен, анализатор на стоковия сектор в Saxo Bank, цитиран от Market Watch. При още не договорени от ЕС санкции срещу руския петрол, Саудитска Арабия и ОАЕ предупреждават, че има малък свободен капацитет в сектора нагоре по веригата."