Петролните цени продължават да се покачват умерено в сряда сутринта след силен скок предния ден. Инвеститорите са подкрепени от данните на Американския петролен институт (API) за ръста на стоковите резерви от суровината  в САЩ миналата седмица.

Към 9:15 ч. българско време юнските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $0,24 на лондонската борса ICE Futures до $104,88 за барел. Във вторник цената на Brent подскочи с $6,16 (6,3%) до $104,64 за барел.

Цената на майските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачи с $0,10, до $100,70 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $6,31 (6,7%) до $100,6 за барел.

Търговските запаси от петрол в САЩ са нараснали със 7,8 милиона барела през седмицата, приключила на 8 април, според данните на API. Експертите очакваха средно увеличение от 1,367 милиона барела, според Trading Economics.

Междувременно запасите от бензин са спаднали с почти 5,1 милиона барела, а от дестилатите - с 5 милиона барела.

Стоковите резерви в резервоарите в терминала Кушинг, Оклахома, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, са се увеличили с 375 хиляди барела.

Участниците на пазара очакват публикуване на официални данни за състоянието на петролните запаси в САЩ от Министерството на енергетиката. Анализаторите от S&P Global Commodity Insights очакват седмично увеличение на запасите от петрол с 300 хил. барела, спад на запасите на бензин с 800 хил. барела и на дестилати - с 1,5 млн. барела.