съкращаването на добива от ОПЕК и запасите в САЩ , независимо от признаците за забавянето на световната икономика.

Днес сутринта сорта Brent на лондонската борса поскъпва до $61,15 за барел. А котировките за американския WTI на нюйоркската стокова борса се вдигнаха над $52 за барел.

По време на търговията във вторник цената на петрола марка Brent се покачи с $1,65 (2,80%) - до $60,64 за барел, а WTI поевтиня с $1,08 (2,09%), до $50,51 за барел.

Перспективите на световната икономика се влошиха допълнително след като британският парламент отхвърли вчера вечерта с огромно мнозинство споразумението за излизането на страната от Европейския съюз.

Съкращаването на добива от участниците в пакта ОПЕК+, вкл. Русия, поддържа ръста на петролните цени. Но в същото време, повишаването на производството на суровината в САЩ, което в края на 2018 г. достигна рекордните 11,7 млн. барела дневно, подрива тази тенденция.

Според данните на Американския институт по петрола - API, стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица са се понижили с 560 хил. барела, информира MarketWatch. Заедно с това, API събощава за рязко покачване на резервите от бензин - с 6 млн. барела и на другите дестилати - с 3,2 млн. барела.

Официалните данни на енергийното министерство ще излязат по-късно днес. Пазарът очаква понижение на запасите с 2,5 млн. барела.

Добивът на петрол в САЩ през 2019 г., както се прогнозира, ще нарасне до рекордното ниво от над 12 милиона барела на денонощие.