Котировките на петрола в четвъртък сутринта продължават да се понижават, след като паднаха в навечерието на данните на Министерството на енергетиката на САЩ за нарастването на резервите от бензин в страната.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,18 часа българско време) на лондонската борса ICE Futures спадна 0,18 долара , до 41,55 долара за барел. Тези контракти в сряда поевтиняха с $1,43 (3,3%).

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняха с 0,23 долара , до 39,80 долара. По време на предишната сесия цената на WTI падна с $ 1,67 (4%).

Американското министерство на енергетиката заяви в сряда, че запасите от бензин в страната са нараснали с 1,9 милиона барела миналата седмица. Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират спад на запасите от 1,6 милиона барела. Американският петролен институт (API) също заяви във вторник, че запасите от бензин в САЩ са намалели с 1,6 милиона барела.

Според Министерството на енергетиката търсенето на бензин в САЩ през миналата седмица е спаднало с 290 хил. барела на ден - до минимума от 12 юни - 8,29 милиона барела на ден.

Според анализатора на AxiCorp Стивън Инес, цитиран от S&P Global Platts, данните за съкратеното потребление на бензин са "най-обезсърчаващи" за цените на петрола, на фона на "всички страхове, че COVID-19 отново започва да влияе негативно върху поведението на потребителите".

В същото време Министерството на енергетиката обяви намаляване на запасите от нефт в страната с 1 милион барела през миналата седмица. Тези данни обаче не можеха да подкрепят настроението на търговците.

Пазарът също е загрижен за възстановяването на производството на петрол в Либия. Заместник министър-председателят на правителството на Националното съгласие на Либия Ахмед Майтиг заяви, че добивът в страната вече е достигнало 500 хил. барела на ден, а до края на октомври ще бъде 550-560 хиляди барела , пише The Libya Observer. Според него до края на тази година Либия ще произвежда 1 милион барела петрол на ден.