Цените на петрол в петък се понижават, след като вчера излетя нагоре на фона на противоречивите сигнали за хода на търговските преговори между САЩ и Китай.

Януарските фючърси на сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $0,43, до $61,86 за барел. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с $0,55, до $62,29 за барел.

Стойността на декемврийските фючърси за американския WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижава с $0,52 до $56,63 за барел. В хода на вчерашната търговия цената им се покачи с $0,8 (1,42%), до $57,15 за барел.

В четвъртък представител на търговското министерство на Китай съобщи, че Вашингтон и Пекин са договорили постепенна отвяна на въведените по-рано взаимни по-високи мита в рамките на първия етап от споразумението за урегулиране на търговския конфликт. От търговското министерство на САЩ потвърдиха пред Bloomberg, че споразумението за постепенна отмяна на митата ще влезе в първия етап на решаване на търговските спорове между двете страни.

Но тези новини са подложени на съмнения, след като Ройтерс съобщи за силната вътрешна опозиция на подобни планове от администрацията на САЩ.

И все пак подобни сигнали, въпреки данните за силния ръст на запасите в САЩ, оказва сериозна подкрепа на петролния пазар, цитира MarketWatch анализатора на IHS Markit Маршал Стивс.