Цените на петрола се понижават в сряда и паднаха до двуседмичен минимум заради признаците за пореден ръст на запасите от суровната в САЩ.

Януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса поевтиняват с $0,12, до $60,79 за барел. Във вторник цената на тези контракти спадна с $1,53 (2,45%), до $60,91 за барел.

Котировките за декември на американския WTI в същото време на нюйоркската стокова борса се понижават с 3 цента, до $55,18 за барел. В хода на вчерашната търговия те се понижиха с $1,84 (3,23%), до $55,21 за барел.

Американският институт за петрола (American Petroleum Institute, API) във вторник съобщи, че стоковите запаси от суров петрол през миналата седмица са се увеличили с на 5,95 млн. барела.

По-късно днес енергийното министерство на САЩ ще публикува официалните данни за състоянието на запасите в страната. Анкетираните от Bloomberg анализатори прогнозират ръст на запасите от 1,5 млн .барела.

Негативен натиск върху петролния пазар днес оказват и съобщението на Ройтерс, че Русия вероятно няма да подкрепи по-голямо съкращаване на добива в рамките на пакта ОПЕК+ п овреме на срещата във Виена на 5 и 6 декември.