Цените на петрола се покачват слабо в петък сутринта, преди това котировките завършиха на червено за трета поредна сесия заради очакванията за освобождаване на гориво от резервите на страни, които са членове на Международната енергийна агенция (МАЕ).

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по $100,90 за барел, което е $0,42 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поевтиняха с $0,49 (0,5%) до $100,58 за барел.

Цената на майските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова (NYMEX) в същото време е 96,47 долара за барел, което е с 0,44 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. В четвъртък цената на тези договори падна с 0,2 долара (0,2%) до 96,03 долара за барел.

Както вече бе съобщено, участниците в МАЕ се съгласиха да освободят 60 милиона барела от стратегическите резерви в допълнение към 180 милиона барела, които САЩ възнамеряват да предоставят на пазара.

"Това са значителни обеми, но все още са по-малко от очакваната загуба от около 2 милиона барела на ден от руски петрол". каза старшият анализатор на ING Уорън Патерсън

Друг фактор за петролния пазар е избухването на коронавирусната зараза в Китай , където се регистрират над 20 хиляди нови инфекции на ден. Това води до по-ниски прогнози за търсене в страната, каза Стивън Инес, управляващ партньор на SPI Asset Management.