Цените на петрола в сряда се понижават след техния скок в предишната сесия заради медийни съобщения, че страните от пакта ОПЕК+ могат да разгледат по нататъшно съкращаване на добива на декемврийската си среща.

В същата посока подействаха и данните на Американския институт за петрола, според които запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се повишили с 4,45 млн. барела.

Стойността на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се понижи с $0,3, до $59,4 за барел. В хода на търговията във вторник цената на тези контракти се покачи с $0,74 (1,26%), до $59,7 за барел.

Американският еталон WTI с доставка през декември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтинява с $0,45 (0,83%) - до $54,03 за барел. Вчера тези котировките подскочиха с $0,85 (1,59%), до $54,14 за барел.

По-късно днес ще излязат официалните данни на енергийното министерство за състоянието на стоковите запаси от петрол и горива в САЩ. Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от S&P Global Platts, предполага запасите от суровината да са се покачили с 4,7 млн. барела, тези бензин да са спаднали с 2 млн. барела, на другите дестилата да са се съкратили с 3 млн. барела.