Цените на петрола продължават да се понижават след спада от миналата седмица поради нарастващите опасения, че разпространението на новия вариант на COVID-19 "Омикрон" ще отслаби глобалния икономически растеж и ще доведе до намаляване в търсенето на енергоресурси.

Честотата на заразяването с коронавирус нараства в много региони, включително САЩ и европейските страни, което води до въвеждането на нови все по-рестриктивни мерки. Експертите се опасяват, че това ще намали мобилността на хората и съответно търсенето на авиационни и автомобилни горива.

Цената на февруарските фючърси за сортаа Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време бе $71,12 за барел, което е с $2,4 по-ниско от края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези договори поевтиняха с $1,5 (2%) - до $73,52 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се търгуват по $68,24 за барел, което е с $2,62 по-евтино от крайната стойност на предходната сесия. До приключването на търговията в петък цената на тези договори се понижи с $1,52 (2,1%), до $70,86 за барел. Януарските фючърси на WTI изтичат с приключването на сесията в понеделник.

През изминалата седмица Brent поевтиня с 2,2%, а WTI - с 1,1%.

"Пазарът вероятно ще бъде много нестабилен тази седмица", каза главният петролен анализатор Oanda Asia Pacific Ltd. Джефри Хали. "Едва ли обаче човек трябва да мисли, че петролът може сериозно да поевтинее, тъй като ОПЕК+ следи ситуацията и си е оставил място за маневри, за да реагира много бързо на ситуацията, ако е необходимо", цитира експерта Bloomberg.

В началото на декември страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+ решиха да продължи да увеличава производството в съответствие с предварително договорения план, тоест с 400 хиляди барела на ден през януари. Алиансът на страните производителки на петрол обаче запази възможността да промени това решение по всяко време, отбелязвайки високата несигурност на пазара, свързана с идентифицирането на новия вариант на коронавирус "Омикрон".