Цените на петрола продължават да растат в понеделник след максималното им покачване от август насам в края на миналата седмица.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време се търгуват по $76,11 за барел, което е с $0,96 по-високо от края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък цената на тези договори се повиши с $0,73 (1%) - до $75,15 за барел.

Цената на януарските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към същия момент е 72,70 долара за барел, което е с $1,03 повече от крайната стойност на предходната сесия. До приключването на търговията в петък тези контракти поскъпнаха с $0,73 (1%), до $71,67 за барел.

В края на миналата седмица Brent поскъпна със 7,5%, а WTI - с 8,2%.

"Цените на петрола се повишиха значително през седмицата, тъй като опасенията относно разпространението на новия вариант Омикрон на COVID-19 отслабнаха, докато икономическите прогнози за 2022 г. остават до голяма степен непроменени", каза Ед Моя, главният петролен анализатор в Oanda Corp..

Междувременно Министерството на енергетиката на САЩ одобри първото освобождаване от стратегическия петролен резерв (SPR) на 4,8 милиона барела петрол. Доставките за ExxonMobil ще идват от складовете на Bryan Mound, West Hackberry и Bayou Choctaw, съобщи Министерството на енергетиката. По-рано беше съобщено, че ведомството планира да върне продадените количества петрол на SPR през 2022-2024 г.