Цените на петрола от еталонните световни марки в петък се понижават след същественото им покачване в четвъртък. Но като цяло котировките изпращат тази седмица на минус.

Причината за днешната негативна динамика на петролните цени са фиксацията на вчерашните печалби на инвеститорите, както и опасенията за забавянето на икономическия растеж в Китай.

Фючърсите за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняха с 51 цента до $60,94 за барел. В хода на търговият в четвъртък тяхната цена се покачи с $1,3 (2,16%) и в края на сесията бе $61,45 за барел.

Американският еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса ((NYMEX) поевтинява с 30 цента, търгувайки се по $52,28 за барел. Вчера котировките се покачиха с $1,43 (2,8%), до $52,58 за барел.

От началото на седмицата цената на Brent се намали с 0,4%, а на WTI - с 0,7%.

В същото време новото споразумение на участниците в пакта ОПЕК+ за съкращаване на добива продължава да дава някаква подкрепа за петролните котировки. В тази посока действа и прогнозата на Международната агенция по енергетика, която предвижда дефицитът на предлагането на световния пазар да настъпи по-рано от очакваното.