Цените на петрола от референтните световни марки рязко спадат в понеделник, показват данните от днешната търговия.

Към 9:15 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с 1,64 долара до 69,06 долара за барел. В петък тези цената на тези контракти спадна с 0,59 долара (0,8%) до 70,70 долара за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижи с 1,66 долара, до 66,62 долара за барел. По време на предишната сесия WTI поевтиня с 0,81 долара (1,2%), до 68,28 долара за барел.

В края на миналата седмица цените показаха най-значителния спад от няколко месеца насам. Фючърсите на Brent загубиха повече от 6%, фючърсите на WTI - около 7%.

Натискът върху петролния пазар продължава да се упражнява от нарастващите притеснения за бързото разпространение на новия щам на "Делта" на коронавируса, което може да доведе до отслабване на глобалното търсене на горива, пише Trading Economics.

В Китай бяха идентифицирани 125 нови случая миналия петък , най-високият от средата на януари, докато според съобщенията властите на страната налагат нови ограничения, включително отмяна на полети, ограничаване на обществения транспорт и таксиметровите услуги в някои от най-засегнатите райони. жители на 46 града от пътуване.

Анализаторите от ANZ посочват ограниченията в Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, като един от основните двигатели на несигурността относно прогнозата за търсенето.

Повече от 100 000 нови случая на коронавирусна инфекция бяха открити в Съединените щати през уикенда, което е най-високия брой новозаразени за шест месеца.

Здравните служители на САЩ предупредиха, че увеличаването на броя на заразените, както и смъртните случаи, ще продължи да се ускорява, ако процентът на ваксинации не бъде увеличен.