Във вторник сутринта цените на петрола продължават умерено да се снижават, след значителния им ръст в края на миналата седмица заради решението на ОПЕК+ да съкрати допълнително добива. Анализаторите считат, че петролният пазар ще остане чувствителен към новините за хода на търговските преговори между САЩ и Китай. Положителни сигнали могат да тласнат цените на суровината отново нагоре.

Февруарските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,06, до $64,19 за барел. В понеделник цената на тези контракти спадна с $0,14, до $64,25 за барел.

Стойността на януарските фючърси за американския WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се намалява с $0,04, до $58,98 за барел. В хода на вчерашната търговия тя поевтиня с $0,18 (на 0,30%), до $59,02 за барел.

След като участниците в пакта ОПЕК+ съгласуваха допълнителна съкращаване на производството с 500 хил. барела дневно, рали спря и цените тръгнаха надолу, защото още не известно какво количество петрол ще бъде фактически свалено от пазара.

Шефът на Международната агенция за енергетика Фатих Бирол заяви в понеделник, че не очаква значителни колебания на петролните цени в следващата година, ако не на настъпят големи геополитически напрежения. И че решението на ОПЕК+ не променя прогнозите на МАЕ за петролните цени през 2020 година.