Цените на петрола се покачват в понеделник сутринта, котировките за сорта Brent подскочиха над 120 долара за барел заради очакванията за облекчаване на карантинните ограничения в Китай.

Властите в Шанхай обявиха, че всички производствени предприятия в града ще могат да възобновят дейността си от юни, съобщава Bloomberg. Пекин заяви, че разпространението на коронавирус в столицата на Китай е взето под контрол.

Европейските страни продължават да обсъждат възможността за налагане на ембарго върху доставките на руски петрол в региона. В неделя не беше възможно да се постигне споразумение за шестия пакет от санкции срещу Русия поради отказа на Унгария да подкрепи това решение и преговорите ще продължат тази седмица. Източник на Bloomberg в ръководството на ЕС обаче смята, че споразумение между европейските държави все още е възможно и може да бъде постигнато в близките дни.

Днес към 9:15 ч. българско време юлските фючърси за петрола марка Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $0,67 до $120,10 за барел. В цената на тези контракти скочи с 2,03 долара (1,7%) до 119,43 долара за барел.

Юлските фючърси за америакнсикя еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото време се търгуват с $0,97 по-скъпо, до $116,04 за барел. По време на предишната сесия цената им се повиши с $0,98 (0,9%) до $115,07 за барел.

"Пазарът на петрол се свива дори без нови европейски санкции поради началото на автомобилния сезон в САЩ, което е причина за пиковото търсене на петрол", каза стоковият  анализатор на Australia & New Zealand Banking Group Ltd,  Даниел Хайнс.