Цените на петрола са стабилизират в хода на търговията в четвъртък сутринта след силно повишение през предходната сесия, въпреки неочакваното увеличение на запасите в САЩ.

Пазарът се подкрепя от нарастващия оптимизъм по отношение на перспективите за търсенето на горива в Китай. Според Bloomberg китайските компании активно купуват петрол преди дългите празници по случай Нова година по лунния календар, които този път се падат в края на януари.

"Инвеститорите се фокусират повече върху картината на глобалното търсене, отколкото върху данните за енергийните запаси", каза портфолио мениджърът на Tortoise Брайън Кесенс. "Фокусът е върху Китай, който вероятно ще бъде основният двигател на растежа на потреблението на петрол през първото тримесечие."

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време е 82,43 долара за барел, което е с 0,23 долара по-малко от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поскъпнаха с $2,57 (3,2%) до $82,67 за барел.

Всъщото време февруарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX поскъпнаха с $0,01, до $77,40 за барел. До затварянето на предишната търговия цената на тези договори се увеличи с $2,29 (3,1%) до $77,41 за барел.

Търговските запаси от петрол в САЩ са се увеличили с 18,96 милиона барела миналата седмица до 439,61 милиона барела, съобщи министерството на енергетиката в сряда. Експертите, анкетирани от Bloomberg, очакваха средно техния спад с 2 милиона барела,

Увеличението на петролните запаси вероятно се дължи на временно намаляване на производството от американските рафинерии в края на миналия месец поради студовете, отбелязва Market Watch. Текущото състояние на запасите е с около 1% над петгодишното средно ниво.