Цените на петрола, които приключиха търговията в четвъртък на червено за първи път от шест сесии, продължават да намаляват и в петък сутринта.

Експертите свързват спада на пазара с желанието на търговците да фиксират печалби след над 10% ръст на пазара през последния месец, тъй като фундаменталните фактори говорят в полза на продължаването на ценовото рали.

Запасите от петрол на терминал в Кушинг в САЩ, където се съхранява петролът, търгуван на Nymex, намаляха с 2,4 милиона барела миналата седмица, до най-ниското ниво от октомври 2018 г. В същото време Саудитска Арабия заяви, че ОПЕК+ може да направи малко за преодоляване на световната енергийна криза.

"Тенденцията към повишаване на цените на петрола на фона на енергийната криза е малко вероятно да спре без силно въздействие", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights, цитираа от Bloomberg.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:20 българско време в петък е $83,98 за барел, което е с $0,63 по-малко от края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поевтиняха с $1,21 (1,4%) - до $84,61 за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) спаднаха до $81,92 за барел, което е с $0,586 под крайната ацена от вчера. Предният ден цената на тези контракти се понижи с 0,92 долара (1,1%) - до 82,5 долара за барел.

"Въпреки факта, че някои прогнози предполагат покачване на цените на петрола до 100 долара за барел, сегашното ниво на цените започва да изглежда твърде високо за търговците, които винаги се стремят да фиксират печалби", каза Луиз Диксън, главен петролен анализатор в Rystad Energy.

"Търговците, които планираха да затворят дълги позиции, когато цените се покачиха до 86 долара за барел, решиха да вземат печалби малко по-рано и в резултат на това цените на петрола паднаха", смята тя.

Ако не се вземе предвид факторът за фиксиране на печалба, тенденцията на петролния пазар все още изглежда възходяща, тъй като търсенето ще расте, а предлагането ще остане недостатъчно при настоящата политика на страните от ОПЕК+, каза Диксън.