Цените на петрола от еталонните световни марки в понеделник сутринта се понижават леко след ръста им през миналата седмица. Търговците наблюдават развитието на конфликта между САЩ и Китай, а също така продължават да оценяват данните за нови случаи на инфекция с COVID-19 в САЩ и други големи икономика.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures нес сутринта се търгуват по 43,23 долара за барел, което е с 11 цента под цената в края на предишната сесия. В петък тези контракти поскъпнаха до $43,34 за барел.

В същото време американския еталон WTI за септември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтинява с 3 цента - до $41,26 за барел. В петък тези фючърси поскъпнаха с 22 цента - до 41,29 долара за барел.

В рамките на миналата седмица цената на суровия нефт сорт Brent се повиши с 0.5%, а на WTI - с 1.3%.

Влошаването на отношенията между САЩ и Китай може да усложни глобалното икономическо възстановяване от коронавирусната криза, казват експертите.

Междувременно данните за честотата на COVID-19 в Съединените щати показват известно подобрение на ситуацията в щатите, които са най-силно засегнати от пандемията, включително Флорида, Калифорния и Тексас - броят на новите инфекции в тези щати е спаднал под 1000 през ден, съобщава Bloomberg.

Анализаторите на AxiCorp обаче изтъкват, че инвеститорите трябва да наблюдават постоянен спад в честотата в рамките на една до две седмици, за да се почувства пазарът отново в безопасност.

Данните на американската компания за петролни услуги Baker Hughes, публикувани миналия петък, сочат потенциално увеличение на производството на петрол в САЩ, пише MarketWatch.

Броят на действащите съоръжения за добив на нефт в Съединените щати миналата седмица се увеличи за първи път от средата на март.