Цените на петрола спадат в понеделник сутринта, след като се повишиха с повече от 2% в петък поради информация за намерението на Русия да намали производството.

Общо през изминалата седмица Brent е поскъпнал с 8,1%, а WTI - с 8,6%.

Към 9:32 часа българско време стойността на априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 85,59 долара за барел, което е с 0,79 долара по-малко от края предходната сесия. В петък цената на тези договори се покачи с $1,89 (2,2%) до $86,39 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) падна в същия момент с $0,73, до $78,99 за барел. В хода на петъчната сесия тези контракти поскъпнаха с $1,66 (2,1%) до $79,72 за барел.

В петък, 10 февруари, руският вицепремиер Александър Новак каза пред репортери, че през март страната възнамерява да намали производството на петрол с 500 000 барела на ден.

Това решение на Русия беше първият сериозен сигнал, че западните санкции, наложени на страната, се отразяват на нейния добив, отбелязва Bloomberg.

Пактът ОПЕК+ едва ли ще увеличи производството на петрол в отговор на спада на Русия, казаха пред Интерфакс няколко представители на страните от алианса, пожелали анонимност.

Саудитска Арабия и ОАЕ имат свободен капацитет за увеличаване на производството от членовете на споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +.

Повечето анализатори вече са оценили възможността за намаляване на руското производство на петрол със 700-900 хиляди барела дневно през 2023 г., каза Ребека Бабин, старши търговец в CIBC Private Wealth US.

"Ключовият фактор, който може да изтласка цените от сегашния им диапазон, е динамиката на китайското търсене", казва експертът.