Цените на петрола падат в четвъртък сутринта на фона на данните за седмичното увеличение на запасите от този енергиен ресурс в САЩ и намаленото тъсене в Китай.

Към 9:10 ч. българско време юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $1,62, до $103,70 за барел. В сряда тези контракти поскъпна с $0,33 (0,3%) до $105,32 за барел.

Юнските фючърси за америакнския WTI към същия момент са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) с $1,40 и се търгуват по $100,62 за барел. По време на предишната сесия цената им се повиши с $0,32 (0,3%) до $102,02 за барел.

Както стана известно от доклада на Министерството на енергетиката на САЩ, търговските петролни запаси в САЩ са се увеличили с 691 000 барела миналата седмица. Експерти, анкетирани от Bloomberg, не очакваха промяна в нивата на запасите.

Междувременно запасите от бензин на страната спаднаха с 1,57 милиона барела, на дестилатите - с 1,45 милиона барела. Експертите очакваха увеличение на запасите от бензин с 1 милион барела и намаление на запасите от дестилати с 1 милион барела.

Друг фактор за спада на петролните котировките може да бъде притеснението на търговците от търсенето, което е свързано с избухването на коронавирус в Китай и въвеждането на ограничителни мерки в най-големите бизнес центрове в страната.

"Китай вече отбеляза значителен спад в търсенето през последните седмици, свързан с мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, като последните опасения нарастват с нарастването на броя на случаите в Пекин", каза експертът на Schneider Electric Роби Фрейзър в изявление.