Цените на петрола не показват значителни промени в търговията във вторник и се стабилизират близо до ниските от шест седмици нива на фона на спадане на напрежението между САЩ и Иран.

Стойността на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е 64,24 долара за барел, което е с $0,04 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В хода на търговията в понеделник тези контракти поевтиняха с $0,78 (1,2%), до $64,20 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за февруари в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с 1 цент до $58,09 за барел. Вчера цената им бе $58,08 за барел, което е с 0,96 долара (1,63%) по-малко в сравнение с предходната.

Петролният пазар получава солидна подкрепа от подобряващите се търговски отношение между САЩ и Китай.

Министерството на финансите на САЩ в понеделник изключи Китай от списъка на валутните манипулатори, което имаше допълнителен благоприятен ефект върху настроението на инвеститорите.

Вицепремиерът на Държавния съвет на Китай Лю Той пристигна във Вашингтон, където се планира да се подпише първата част от търговското споразумение между САЩ и Китай. По-рано икономическият съветник на Белия дом Лари Кадлоу потвърди, че страните както и преди възнамеряват да подпишат и оповестяват подробностите на споразумението в сряда.

Според The ​​Wall Street Journal, представители на Вашингтон и Пекин се споразумяха да провеждат срещи на всеки шест месеца, за да обсъждат възникнали спорове, които ще бъдат обявени като част от подписването на временно споразумение в сряда.