Цените на петрола за референтните световни марки намаляват в началото на търговията в петък на фона на предпазливите пазарни настроения.

Септемврийските фючърсите за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутрнта спадна до 43,22 долара за барел, което е с 0,15 долара (0,35%) по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. В четвъртък на тези контракти поевтиняха с $0,42 (1%), до $43,37 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент поевтиняват с 0,09 долара (0,22%) - до 40,66 долара за барел. При приключването на предишната търговия стойността на тези договори намаля с 0,45 долара (1,1%), до 40,75 долара за барел.

Растежът на пазара е възпрепятстван от продължаващите опасения относно възможното отрицателно въздействие от нарастващите нови случаи на коронавирусна зараза върху търсенето, казват експертите на AxiCorp.

Междувременно те отбелязват, че многобройните признаци показват, че цените на петрола са преминали най-ниската точка на спад, докато балансът между търсене и предлагане в момента се възстановява.

В сряда страните участнички в споразумението за ограничаване на добиват ОПЕК + стигнаха до извода, че търсенето на петрол се възстановява и че е възможно да се следва предвидения курс - да се увеличи производството на петрол от август с 2 милиона барела на ден. Страните по сделката обаче очакват държавите, които преди това не са изпълнили задълженията си, да компенсират това увеличение.Освен това се смята, че търсенето е достатъчно силно, за да "изяде" допълнителните обеми - по-специално в самите държави от ОПЕК, като Русия през август ще увеличи производството на петрол с 400 хиляди барела на денонощие.

Облекчаването на условията по сделка за намаляване на производството може да показва подобрение на глобалното търсене и би трябвало да помогне за увеличаване на цените на петрола, пишат експертите от AxiCorp.