Цената на живота в Русия расте сериозно след нахлуването в Украйна, сочат официални данни. Цените на някои основни продукти като захарта, са скочили с цели 14% само в рамките на седмица.

Очаква се инфлацията в Русия да продължи да расте. Стойността на рублата е спаднала с 22% тази година. По данни на министерството на икономиката годишната инфлация е скочила с 14,5% през март - най-високото ниво от края на 2015 г.

Цените на лука също бележат един от най-големите ръстове - 13,7% в цялата страна и с 40,4% в някои области. Междувременно пелените поскъпнаха с 4,4%, а тоалетната хартия с 3%.

Видеоклипове в социалните мрежи показват как купувачите се редят на опашки да купят захар и елда в супермаркетите в Москва.

Русия избегна фалита. Поне засега

Русия избегна фалита. Поне засега

Страната е погасила лихви за $66 милиона

На този фон много западни фирми се оттеглиха от Русия заради войната в Украйна. Швейцарския хранителен гигант Nestle изтегли големи марки като KitKat и Nesquik, но все пак ще продължи да продава основните храни, които предлага на местния пазар.

Компанията спря инвестициите в страната по-рано този месец, а все по-голям брой западни марки преустановиха дейността си в Русия в знак на протест срещу войната.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски разкритикува Nestle, че все още има бизнес в Русия. По-рано украинският премиер Денис Шмигал написа в социалните мрежи, че шефът на Nestle Марк Шнайдер "не проявява разбиране". Това доведе до тенденцията #BoycottNestle в Twitter.

Компанията постепенно намалява дейността си в Русия от началото на войната в Украйна, но изпитва натиск с искането да се оттегли напълно.

По-рано този месец компанията спря доставките на продукти като капсули кафе Nespresso и вода San Pellegrino, но продължава да продава много от своите марки. Последният ход ще остави продажбата само на бебешка храна.

Компаниите, които не се отказаха от бизнеса си в Русия

Компаниите, които не се отказаха от бизнеса си в Русия

Сред тях са гигантът Mondelez и хотелската верига Marriott

"Въпреки че не очакваме да реализираме печалба в страната, всяка такава ще бъде дарена на организации за хуманитарна помощ", се казва в съобщение на Nestle.

Mеждународни марки като McDonald's, L'Oreal, H&M и технологичен гигант Apple спряха или ограничиха дейността си в Русия.

Някои компании продължават да произвеждат стоки от първа необходимост в страната, докато компании като M&S и Burger King казват, че споразуменията за франчайз правят невъзможно затварянето на магазините им в Русия.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че страната ще започне да продава природен газ на "неприятелски" страни в рубли. Разбираемо е, че този ход е насочен към подкрепа на валутата.

ЕС разчита на Русия за 40% от консумирания газ. Много от съществуващите договори обаче са договорени в евро и не е ясно дали Русия може да ги промени. Съобщението на Путин доведе рублата до триседмичен връх.