През август 2022 г. потребителските цени в Германия, изчислени според националните стандарти, са се повишили със 7,9% спрямо същия месец на 2021 г., след като се повишиха със 7,5% месец по-рано. Това показват окончателни данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

Подобно ниво на този показател беше регистрирано през май тази година, то е най-високото от 1973 г. насам. Спрямо предходния месец цените са се увеличили с 0,3%.

Динамиката на показателите съвпадна с предварително обявените данни на Destatis.

Цените на храните и безалкохолните напитки в Германия миналия месец са се повишили с 15,7% на годишна база и с 1,5% спрямо предходиня месец юли.

Услугите поскъпват с 2,9% на годишна и с 0,4% на месечна база Цените на енергията за битови нужди се повишават съответно с 46,4% и 2,6%. Цените на облеклото и обувките нарастват с 2,6% на годишна база и с 0,8% на месечна база.

По отношение динамиката на потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, те са нараснали с рекордните 8,8% на годишна база през август.

На месечна база цените се повишават с 0,4%. Динамиката на двата показателя съвпадна с предварително обявените данни и средните прогнози на анализаторите, анкетирани от Trading Economics.

През юли потребителските цени в Германия са се повишили с 8,5% на годишна база и с 0,8% спрямо юни.