Цените на петрола се покачват във вторник сутринта и са близо до седемгодишните връхни точки, достигнати миналата седмица.

Днес към 9:14 ч. българско време априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $0,26 до $89,52 за барел. В понеделник цената на тези контаркти се повиши с $0,74 (0,8%) до $89,26 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигна с $0,28, до $88,43 за барел. По време на предишната сесия тези договори поскъпнаха с $1,33 (1,5%) до $88,15 за барел.

В края на януари цените на петрола показаха най-значителния ръст за една година, котировките бяха подкрепени от недостиг на доставки и геополитическо напрежение в Източна Европа и Близкия изток, пише Trading Economics.

Търговците очакват министерската среща на страните, участващи в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+. Срещата на 2 февруари най-вероятно ще реши да продължи с плана за увеличаване на производството на петрол всеки месец с 400 000 барела на ден.

Коалиционните министри се срещат всеки месец, за да приспособят това решение към пазарните условия. Споразуменията обаче никога не са били променяни - въпреки факта, че потребителите на петрол, по-специално Китай, Индия и Съединените щати (които също така са най-големият производител на петрол), поискаха от ОПЕК + да увеличи доставките още повече поради силното покачване на цените.

Освен това ОПЕК+ не доставя петрол на пазара повече от планираното, поради аварии и ремонти в редица страни, както и липса на инвестиции през последните години.