Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като в предишната търговска сесия се покачиха до максимални от две седмица нива, поради сигнали за съкращаване на експорта от Саудитска Арабия.

Днес сутринта мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $54,25 за барел, което е с $0,66 под нивото при закриване на вчерашната сесия. В сряда тези контракти поскъпнаха с $1,11 (2,06%) - до $54,91 за барел.

Американският еталон WTI с доставка февруари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтинява с $1 (2,15%) - до $45,54 за барел. Вчера котировките вдигнаха цената си с $1,13 (2,49%) - до $46,54 за барел.

Според данни на Bloomberg, Саудитска Арабия е съкратила износа си на петрол до 7,253 млн. барела на денонощие в сравнение с 7,717 млн. барела благодарение на намалелите доставки за САЩ и Китай.

Освен това трейдърите купуваха суровината в очакване да задейства на предвиденото от споразумението ОПЕК+ поредното съкращаване на добива с 1,2 млн. барела на денонощие.

Негативни за световните пазари, вкл. и за петролния, са данните за осезаемото отслабването на промишлената активност в Китай - втората по-големина икономика в света.