Цените на петрола от еталонните световни марки в петък сутринта демонстрират умерен ръст, след вчерашния временен спад. И като цяло ще завършат на плюс шеста поредна седмица, нещо което не се наблюдавало от 2016 г. насам.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпват $0,26 - до $71,09 за барел. В хода на търговията в четвъртък тези котировки се понижиха с $0,90 (1,25%) и при закриването на сесията бяха на ниво $70,83 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишава с $0,28 - до $63,86 за барел. Вчера цената на тези контракти се намали с $1,03 (1,59%), до $63,58 за барел.

Основен двигател за ръста на петролния пазар е спазването на договореностите за съкращаване на добива от страните участнички в пакта ОПЕК на фона на спада на производството в Либия и Венецуела.

През март страните от картела са изпълнили условията на споразумението 153 процента, показват данните на Международната агенция по енергетика. Специално Саудитска Арабия е съкратила добива на суровината до 9,82 млн. барела на ден - минимално равнище за последните две години. Активно свива производството и Ирак, намалявайки със 120 хил. барела - до 4,54 млн. барела на денонощие.

Като цяло ОПЕК, без да се включват Иран, Либия и Венецуела, са съкратил добива през март с 550 хил. барела на денонощие - до общ обем от 30,1 млн. барела на денонощие.