Цените на петрола се успокояват във вторник сутринта, след като подскочиха с 4% ден по-рано поради засилените страхове за недостиг на предлагане на световния пазар.

Във фокуса на трейдърите остава ситуацията в Либия, както и предстоящата среща на ОПЕК+, на която се очаква да се обсъди възможността за съкращаване на производството.

Към 9:10 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $0,47 на лондонската борса ICE Futures до $104,61 за барел. В понеделник цената на европейския петролен бранд се повиши с $4,1 (4,1%) до $105,09 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдига с $0,16 до $97,17 за барел. По време на предишната сесия теци контракти поскъпна с $3,95 (4,2%) до $97,01 за барел.

През уикенда имаше сблъсъци в Триполи, при които загинаха над 30 души. Това предизвика опасения, че Либия очаква нов мащабен конфликт, в резултат на който доставките на петрол за световния пазар ще бъдат намалени. Държавната петролна компания National Oil Corp. съобщи в понеделник, че обемът на производството на петрол в страната остава на ниво от 1,2 милиона барела на ден.

"Нова вълна от опасения за добива в Либия, съчетана с несигурността относно предстоящата среща на ОПЕК+, осигури подкрепа за петролния пазар в понеделник", каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегическата служба за суровини в ING Groep NV. "Въпреки това, без големи прекъсвания на доставките или интервенции от ОПЕК+, едва ли можем да очакваме значително покачване на цените в краткосрочен план."