Цените на петрола се покачват слабо в петък сутринта, но завършват седмицата със значително понижение на фона на общия спад в апетита за риск на световните пазари поради ситуацията в банковия сектор на САЩ.

Км 9:10 часа българско време цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 75,05 долара за барел, което е с 0,35 долара по-скъпо от края на предходната сесия. В четвъртък тези договори поскъпнаха с $1,01 (1,4%) до $74,7 за барел.

Априлските фючърсите за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват към същия момент с $0,31, до $68,66 за барел. В резултат на предходната сесия цената на контрактите се увеличи с $0,74 (1,1%) до $68,35 за барел.

От началото на тази седмица както Brent, така и WTI поевтиняха с повече от 10%, което е най-лошата седмична динамика за пазара от началото на тази година.

Търговците наблюдават отблизо пакта ОПЕК +, вярвайки, че страните от споразумението могат да предприемат действия в отговор на спада на пазара, отбелязва Bloomberg.

"Външните фактори продължават да диктуват петролния пазар", каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV. "Спадът на пазара вероятно ще бъде проблем за ОПЕК+, но е малко вероятно да се очаква да се действа бързо. По-скоро ОПЕК+ ще изчака, докато ситуацията се успокои."

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман и руският вицепремиер Александър Новак потвърдиха в четвъртък ангажимента на страните си към решението, взето от ОПЕК+ през октомври 2022 г., за намаляване на производството на петрол с 2 милиона барела на ден до края на 2023 година.

Ден по-рано саудитският принц каза в интервю за Energy Intelligence, че петролният пазар е обект на много голяма несигурност, така че ОПЕК+ не възнамерява да променя параметрите на сделката, приета през октомври миналата година.