Цените на петрола се понижават по време на търговията в четвъртък сутринта на фона на покачването на долара във връзка с решението на Федералния резерв на САЩ щати да повиши отново основния лихвен процент.

Януарските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по 95,27 долара за барел, което е с 0,88 долара по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В сряда тези контракти поскъпнаха с $1,51, до $96,16 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се понижи с $0,72, до $89,28 за барел. До затварянето на предишната търговия цената на тези договори се повиши с $1,63 (1,8%) до $90 за барел.

Фед повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта, както се очакваше , и сега диапазонът им е 3,75-4% годишно. Ставката бе вдигната такава стойност след четвъртото поред заседание. Сега основният лихвен процент в САЩ е на най-високото си ниво от януари 2008 година.

"Повишаващият се долар оказва натиск върху петрола, като някои пазарни участници вероятно ще направят печалби след скорошното покачване на котировките", каза Тина Тан, анализатор в CMC Markets.

"Тъй като Фед потвърди, че лихвите ще продължат да растат, влошаването на глобалната икономическа перспектива може да продължи да оказва натиск върху петролните пазари", каза експертът.

Петролният пазар беше подкрепен предишния ден от седмичните официални данни за енергийните запаси в Съединените щати.

Търговските резерви от петрол в САЩ са намалели с 3,12 милиона барела миналата седмица до 436,83 милиона барела, според седмичен доклад на Министерството на енергетиката на страната. Стоковите запаси от бензин са намалели с 1,26 млн. барела и възлизат на 206,63 млн. барела, а тези дестилат са се увеличили с 427 хиляди барела до 106,78 милиона барела.